3d_karakter_animasyon

Karakter Animasyon Çalışmalarım

This post is also available in: English (İngilizce)


3D Karakter Modellemeye Başlarken


3D  KARAKTER MODELLEMEYE BAŞLARKEN

Öncelikle modellemek istediğimiz karakterin varsa “blueprint” taslağını yok ise kara kalem ile taslak olarak kendimiz çiziyoruz. Blueprint olarak bulmak tabiki daha avantajlı çünkü bunları 3dmax ekranına yerleştirip referans olarak kullanıp 1:1 model çıkartabiliriz. Google la “blueprint” yazarak bir çok taslak bulabilirsiniz.

blueprint
örnek bir blueprint karakter taslağı

Bulduğumuz taslağı bakış açılarına göre photoshop benzeri bir programda ayırıyoruz ve 3dmax sahnemize yerleştiriyoruz.Ayrıca bunun dışında gerçek bir objenin de farklı açılardan fotoğraflarını çekerek referans resmi olarak kullanıp modelleyebiliriz.

referans-resmi
Farklı açılardan çekilen fotoğraflar üzerinden modelleme yapılabilir

Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi farklı açılardan da çekilen fotoğraflar modelleme için referans olarak kullanılabilirler. Ne kadar fazla açı varsa modelleme o kadar rahat ve detaylı hale gelir.

modelleme-baslangic
Modelleme sırasında vertex dizilimi gösterilmektedir

Referansları yerleştirdikten sonra ister line ile ister box oluşturup deforme ederek modellemeye başlanır. Sürekli olarak referanslar arasında geçiş yaparak modelin her açıdan doğru olması sağlanır. Ön yüzden yüzey oluşturulurken yandan bakışta derinlikler oluşturulabilir. Vertex sayısı aşırıya kaçmadan ve amaca uygun arttırılmalıdır. Eğer bir oyun modeli (low poly model) yapıyorsanız mümkün olduğunca az vertex kullanmalısınız ve detayları dokularla sağlamalısınız ancak fotogerçekçi bir sonuç istiyorsanız o halde en ufak çatlağı dahi modellemeniz gerekebilir.

Modelleme sırasında oluşturulan vertex örgüsü karışık değil sade düzenli birbirini  takip eder nitelikte olmalıdır yoksa ilerki aşamalarda başarılı olma şansınız kalmaz ve harcadığınız emek boşa gider

ercone_model
Oyun amaçlı modellediğim “ercone” karakterinin modeli

Kemik ile Doku Kaynaştırması – “RİG”

Kemik sistemi modelimizi hareket ettirme imkanı sağlar. Bu tıpkı bildiğimiz eklemler ile çalışır. 3dmaxta bir çok yöntem olmasına karşın ben klasik bones yöntemini kullanıyorum. Bu yöntemde kemikler tek tek oluşturulup kullanılırlar.

ercone_kemik
ercone karakterinin kemik sistemi – koşarken yandan görüntü

Yukarıdaki resimde ercone karakterinin kemik sistemi yandan görülmektedir. Kemikler tıpkı gerçek eklemler gibi tasarlanmalıdır. Ardından yardımcı dumy nesneleri ile istenen hareketler verilebilir.

ercone-kemik-doku-kaynasmasi
Model ile kemik sisteminin kaynaştırılmış hali görülmektedir.

Model üzerinde kemik sistemi oluşturulup modeli tam ortalayacak şekilde ayarlanır ve gerekli eklemler hazır ise kaynaştırma işlemi “skin modifier” i  çalıştırılarak sağlanır. Tabi ki hemen kullanıma hazır değildir. Her eklem tek tek farklı hareketler yaptırılarak test edilir ve modeldeki deformasyonlar gözlenir bu deformasyonu yok edecek ayarlamalar her eklem için tek tek sabırla yapılır.

Tüm bunlar bittikten sonra modelimiz animasyon için hazırdır artık dummy nesnelerini atayıp karakterimize hareket verebiliriz . Tabi doğal görüntü sağlamakta bu işin 2. ve zor kısımlarından biridir. Bunun için hareketleri iyi incelemeli varsa referans resmi kullanmalıyız. Sonuç olarak karakter modelleme ve rig leme büyük bir emek , çalışma ve sabır istemektedir.

Aşağıdaki videoda  birkaç karakterin kemik ve doku olarak hareketlerini izleyebilirsiniz


Karakter Animasyon – Model ve Rig Video

 


This post is also available in: English (İngilizce)

About ERCAN KOÇLAR

Çalışmalarım çocukken başladı kolonyalı kağıtları yakmak, ilaçları birbirine katmak gibi değişik deneylerim vardı. Kimya kitabında elektroliz ile suyun hidrojen ve oksijene ayrıldığı ve hidrojenin yandığını yazıyordu, o zamanlarda aklım almıyordu sudan nasıl yanan....Devamını okumak için tıklayınız ;)