Çalışmalarım - Yazılarım - Tecrubelerim

+5v -5v 3.3v SWITCH MOD REGULATOR

This post is also available in: English (İngilizce)



SWITCH MOD – ANAHTARLAMALI REGÜLATÖR

Güncelleme: SD kart programlamada yeni kartlarda ve yüksek boyutlu kartlarda  cevap vermeme hataları ile karşılaştım. Sonunda bunun bir akım yetersizliği olduğunu gördüm. Bu sebeple daha önceden 3.3volt için kullandığım “LP2950 ” regülatörü ” LM2576 – 3.3″ ile değiştirildi. Bu değişimden sonra tüm kartlar doğru şekilde çalışmaya başladı. Resimlerde eski parça gözüksede şema yeni olarak düzenlenmiştir. – 27.01.2019


Switch mod yada Türkçe karşılığı ile anahtarlamalı regülatör. Uzun zaman önce PIC sürmek için geliştirdiğim devre. Devrenin genel özelliklerine değinecek olursak DC 9 voltu +5 volt / – 5 volt ve +3,3 volta regüle etmektedir. Özellikle Analog – Dijital çevrimde parazitlerin yarattığı tutarsızlık sorununu çözmek için tasarladım.

 

+5v -5v 3.3v SWITCH MOD REGULATOR
DC 9 voltu +5 volt / – 5 volt ve +3,3volta regüle etmektedir

Tam bu noktada yeni sistemler devreye girmektedir. Eski sistem ve eski teknoloji ürünü LM05 regülatörü yerine anahtarlamalı(Switch mod) LM2576 regülatörünü tercih ettim. Bu yeni sistem regülatörler daha az ısı kaybı ile daha kararlı voltajlar üretirler. Dolayısı ile enerji kaybımız ve fazladan soğutucu ihtiyacımız ortadan kalkar.

+5v -5v 3.3v SWITCH MOD REGULATOR
Devrenin farklı açıdan görüntüsü LM2576 ve altında yeşil renkte bobin görülmektedir

Bu regülatör entegresi bir filtre bobini ile çalışmaktadır. Bu bobin çıkış için filtre görevi görür. Bu devrede LM2576 “datasheet”inden okuduğum 100UH bobin kullandım . Regülatör düşük voltaj ve akım çekeceğinden amperli bobin kullanılmasına gerek yoktur.

+5v -5v 3.3v SWITCH MOD REGULATOR
Parazit emme hızları yüksek olduğundan Tantal kondansatörler kullanıldı

Kondansatör olarak parazitleri emmek için yüksek hıza ve başarıya sahip tantal kondansatörler kullanıldı. Ancak bu kondansatörler kutupludur ve ters bağlantı sonucundan anında yanabilirler. Hatta bazı durumlarda patlamada yaşanabilmektedir bu yüzden dikkatlice devreye lehim yapılmalıdır.Genelde SD kart uygulamalarında ve bazı PIC ler için 3,3 volt kullanılır. 3.3volt için “LM2576-3.3” kullanıldı .

-5 voltu Analog-Dijital çevrim için kullandığım entegre için eklendi. Bunun için eski tip 79L05 kullandım yine akım miktarını göz önüne alarak düşük akımlı entegre tercih ettim. Çünkü -5 volt sadece Analog/Dijital çevrimde referans olarak kullanacağım .

+5v -5v 3.3v SWITCH MOD REGULATOR
Devre prototip olduğundan delikli pertinaksa kuruldu

Devreyi her zaman ki gibi prototip olduğundan delikli pertinaksa kurdum ve lehim ile yolları birleştirdim. Zor gibi gelse de aslında dayanım ve stabil kullanım için en iyi tercihlerden biri fikrimce. Köşelere yapıştırdığım plastik yükseltme parçaları ile devreyi yükselterek altına girebilecek kablo ve lehim parçaları ile oluşabilecek kısa devreyi engellemiş oldum.

Yaptığım testlerde soğutucu takmaya gerek olmadığını gördüm bu sebeple herhangi bir soğutucu kullanmadım.

Devre girişine takılan 2 adet elektrolit kondansatör ana kaynaktan gelen paraziti ilk aşamada emmek ve sabitlemek için konulmuştur. Soket olarak “Precision” soket kullandım. Bunlar biraz pahalı ancak erkek ve dişi olarak çok iyi ve sağlam oturduğundan devrenin stabilitesini bozmuyorlar. Devreleri birbirine bağlamak için hazır satılan jumper kablo kullanıyorum. Tabi ki az öncede bahsettiğim gibi bu prototip eğer devre kesinleşirse mutlaka PCB ye geçireceğim.

Devre Şeması

Devre şeması resim olarak aşağıda bulunmaktadır. Devre çizimi “KiCAD”( ücretsiz açık kaynak kodlu) devre çizim programı ile yapıldı. 5 volt ve 3 voltu ayrı olarak çizdim eğer ihtiyaç yok ise devreden ayrılabilir. Ayrıca -5 volta ihtiyacınız yoksa tek pil (yada kaynak) ile devreyi kurabilirsiniz. Her regülatör bacaklarına paralel bağlanan kondansatörler parazit yakalamak ve stabilite sağlamak için konmuştur . Benim tavsiyem bunların tamamının tantal kondansatör kullanılması ama imkan yok ise polyester 100nf kondansatörler de kullanılabilir.

+5-5 GND 3,3v regulator-guncelleme
+5-5 GND 3,3v regulator-guncelleme

Gerekli Malzemeler

  1. 1 ADET – 75mmx60mm pertinaks
  2. 1 ADET – LM2576- 5v  Entegre
  3. 1 ADET – 79L05 Entegre
  4. 1 ADET – LM2576- 3.3v  Entegre
  5. 1 ADET – 1N5819 Diyod
  6. 1 ADET – 100UH Bobin
  7. 2 ADET – 100uf – tantalyum kondansatör
  8. 4 ADET – 1uf – tantalyum kondansatör
  9. 1 ADET – 100uf – elektrolit kondansatör
  10. 2 ADET – 1000uf – elektrolit kondansatör

NOT!  – Devre girişine 2 adet 9v pil bağlanabilir yada daha önce yayınladığım “ +9v gnd -9v Sabit Güçkaynağı Devresi” ni kullanabilirsiniz fakat kesinlikle ucuza satılan adaptörleri kullanmayın çünkü parazitlerle ilgili sorun yaşayabilirsiniz.


Teknik Dokümanlar


This post is also available in: English (İngilizce)

ERCAN KOÇLAR Hakkında

Çalışmalarım çocukken başladı kolonyalı kağıtları yakmak, ilaçları birbirine katmak gibi değişik deneylerim vardı. Kimya kitabında elektroliz ile suyun hidrojen ve oksijene ayrıldığı ve hidrojenin yandığını yazıyordu, o zamanlarda aklım almıyordu sudan nasıl yanan....Devamını okumak için tıklayınız ;)

Comments are closed.