emilie-ya-da-egitim-1

Emile ya da Eğitim Üzerine – J. J. Rousseau

Emile ya da Eğitim Üzerine – J.J.Rousseau

Bana göre dünyanın en faydalı ve en verimli düşünürüdür J.J. Rousseau. Sanırım Türkçeye çevrilen tüm kitaplarını okudum. Bugün size en sevdiğim ancak kendisinin başını en çok belaya sokan kitabı inceleyeceğim. “Emile ya da Eğitim Üzerine” 

emili-yada-egitim-2
Herkesin gittiği yoldan ancak herkesin vardığı noktaya varılabilir. Zirveye düz yollardan değil sarp ve tehlikeli yollardan çıkılabilir.

Bu kitabı 2018 yılında okumuşum ancak incelemeyi henüz yazabiliyorum. Kitap daha dünyada pedeogoji yokken çocuk yetiştirme üzerine bilgiler veriyor bunun yanında toplum ve kadın konusunu çok ciddi olarak irdeliyor. İlerici fikirleri ve toplum eleştirileri  Onun hedef olmasına sebep oluyor.

Emile ya da Eğitim Üzerine kitabında Emili hayali bir çocuk ve J.J.Rousseau bu çocuğunu adım adım nasıl eğitilir nasıl beslenir bunu anlatıyor. Bu arada Emili erkek, daha önce bahsettiğim evrimsiz ağaç tarikatında bir femi-nazi benimle tartışmaya girmişti bu kitap ile ilgili ama kitabı okumadığı için Emiliyi kadın sanıyordu. Herneyse, kitapta yanık yağların zararlarından tutunda şarapta kurşun olup olmadığının nasıl anlaşılacağına kadar bir çok ilginç bilgi bulunuyor.

emili-yada-egitim-3
Çocukların gözlem gücü ve görerek öğrenmesi üzerine

Orjinalinde 5 kitap setinden oluşan bu yapıtı ben say yayınlarında tek bir kitap halinde okudum ama aslında 5 kitabın birleşimi. Kitabın önemli noktalarından bahsetmeye çalışıyorum ancak kitabın her yeri çok önemli dikkatle ve düşünerek okunmalı eleştiriler titizlikle incelenmeli. J.J.Rousseau bir yerde Fransız kadınlarını göğüslerinin şekli bozulmasın diye süt anne tutmak ile suçluyor diğer yanda ( o günlerde doktorlara asla güvenilmiyor) çocuklarını doktorların ellerine emanet eden ve bir çoğu saçma perhizler yüzünden hayatını kaybeden insanları anlatıyor aslında kitapta dediğim gibi bir toplumu analiz ediyor ve bu toplumda doğru bir şekilde çocuk nasıl yetiştirilir bundan bahsediyor hemde adım adım.

emili-ya da-egitim-4
Kadınlar üzerine – J.J.Rousseau ya göre kadın herşeyin başlangıcı ve temelidir. Kadın bir kere bozuldumu herşeyin sonu gelmiş demektir. Emile ya da Eğitim Üzerine

Sonuç olarak yazarı ve tüm kitaplarını tavsiye ediyorum ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün( tüm kitaplarını okuduğunuzda göreceksiniz) fikirlerinin temelini J.J.Rousseau oluşturmaktadır tabiki bunun yanında bazı ünlü ve ünsüz kişilerden şunları duydum;

Ben bu adamın kitabını aldım ne bu dedim fırlattım kenara” yada ” Ben aldım okudum hiç birşey anlamadım bu adam boş adam” diyenler var bende şunu söylemek isterim eskiden benim yan kasa IBM bilgisayarım vardı sürekli CD ci lere gider CD alır takardık CD ler çalışmaz ve oyunlar açılmazdı. Hep CD bozuk CD bozuk derdik sonradan anladık ki CD lerde sorun yokmuş, bilgisayarın kapasitesi yetmiyormuş.

Sevgilerimle

Dinin saygınlığını düşüren düşmanlarından çok savunucularıdır ve bu insanlar dini övgüleriyle onurlandırmaktan çok günahları ile lekelerler.

J.J.Rousseau


Tüm İncelemeler

YouTube

ERCAN KOÇLAR Hakkında

Çalışmalarım çocukken başladı kolonyalı kağıtları yakmak, ilaçları birbirine katmak gibi değişik deneylerim vardı. Kimya kitabında elektroliz ile suyun hidrojen ve oksijene ayrıldığı ve hidrojenin yandığını yazıyordu, o zamanlarda aklım almıyordu sudan nasıl yanan....Devamını okumak için tıklayınız ;)